HÍREK

Séta a pesti zsidónegyedben


A Kollégiumban működő Magyar zsidó kultúra szakkör tagjaival 2022. november 30-án Dunai Edit tanárnő társaságában meglátogattuk a Dohány utcai zsinagógát és vezetett sétán vettünk részt a régi pesti zsidónegyedben. 

A Dohány utcai zsinagóga a világ második, Európa legnagyobb zsidó temploma, gyönyörűen reprezentálja a budapesti és az ország zsidóságának magyarságba vetett hitét, ragaszkodását, büszkeségét. A Zsinagóga a neológ zsidóság temploma, 1859. szeptember 6-án avatták fel.  

Először ide látogattunk el, ahol vezetőnktől sok érdekes dolgot tudtunk meg az épület múltjáról, jelenlegi vallási életéről, a zsidó vallásról és szokásokról, ünnepekről.

A következő program a két önkéntes gimnazista által vezetett séta volt a régi pesti zsidónegyedben. Hajni és Zsuzsi a Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulói és a Zachor Alapítvány önkéntesei. Tőlük hallottunk a Rumbach utcai zsinagógáról, az előtte Schreiber József Tyroler Gyula emlékére elhelyezett botlatókövekről. A rekonstruált gettófalnál is megálltunk, ahol a budapesti és a vidéki gettókról, az ottani életkörülményekről tudtunk meg többet. A séta végén még útba ejtettük a Kazinczy utcai zsinagógát is, bár bemenni nem tudtunk, sok érdekességet hallottunk a neológ és az ortodox zsinagógák különbözőségéről. Az utolsó állomás a mikve volt, amit a vallásos előírások szerint nők és férfiak használnak rituális fürdőként.

A látogatás és a túra sok érdekességet mutatott meg a magyar zsidóság életéből, történetéből. A szakkör következő alkalmain továbbra is ez lesz a téma, és lesz még lehetőségünk a budapesti zsidó vonatkozású, helyszíni tapasztalatszerzésre.

Schütz Edit
a Magyar zsidó kultúra szakkör vezetője

Budapest, 2023. 01. 17.

További képek is megtekinthetők az alábbi fotóra kattintva