Bemutatkozás

 

Általános információk

A Kispesten található kollégiumunk budapesti középfokú iskolákban tanuló lányokat és fiúkat fogad.

A kollégium intézményét elsősorban azoknak a vidéki tanulóknak találták ki, akik lakhelyük közelében nem találtak elképzeléseiknek megfelelő iskolatípust, ezért jelen esetben fővárosi iskolát kerestek maguknak. Jelentkezhetnek hozzánk olyan budapesti tanulók is, akiknek a lakáskörülményeik nem tesznek lehetővé nyugodt tanulási feltételeket.

Kollégiumunk Budapesten a kisebbek közé tartozik, a 65 fős létszám emberléptékű, családias körülményeket tesz lehetővé. Nálunk mindenki mindenkit ismer, és ez kedvez a jó közösségi életnek is.

A közlekedési lehetőségek jók, könnyen megközelíthető a Határ úti, a Kőbánya-Kispesti közlekedési csomópont és közel van Kispest városközpontja is. Földrajzi elhelyezkedés szempontjából sajátos helyzetben vagyunk, Budapest délkeleti részén mi vagyunk az egyetlen kollégium. A XIX. kerületi, valamint a környező kerületekben (Kőbánya, Pestszentlőrinc, Pesterzsébet) iskolába járó, kollégiumi elhelyezést igénylő tanulóknak mindenképpen érdemes minket választaniuk.

A kollégiumi lakhatás ingyenes, a kollégiumban csak étkezési térítési díjat kell fizetni.

Lakhatási körülmények

Az épület négyszintes. Míg az első emeleten 39 fiú befogadására alkalmas 3-4-5 fős szobák találhatók, addig a második emeleten 26 lány fogadására alkalmas 2 és 3 ágyas szobákkal rendelkezünk.

A földszinten található a két tanulószoba, a könyvtár, az informatika terem, teakonyha. A főépülethez melléképületként kapcsolódik az étkezdének és a közösségi helységként funkcionáló klubnak otthont adó épületszárny.

Az épület udvarán kisméretű sportpálya található, amely alkalmas labdarúgásra, kosárlabdázásra, röplabdázásra, tollaslabdázásra. Az udvaron kialakított virágoskert, valamint a kerti bútorok lehetőséget biztosítanak a pihenésre, feltöltődésre.

A kollégiumban folyó tanulmányi munka

Kiemelt feladatunk a tanulás segítése. Pedagógusaink a közismereti tantárgyak nagy részében segítséget tudnak nyújtani akár a felzárkóztatás, akár a tehetségfejlesztés terén. Jelenleg rendelkezünk matematika, fizika, magyar nyelv és irodalom, történelem, kémia, földrajz, angol, biológia, rajz és vizuális kultúra szakos tanárokkal.

Csoportvezető tanáraink folyamatosan tartják a kapcsolatot tanulóink iskolai osztályfőnökeivel, így tanulmányi problémák esetén időben el tudjuk kezdeni a felzárkóztatást.

A tanulmányi munkát segíti a kollégiumi könyvtár, a korszerű gépekkel ellátott számítógépterem, és az épület egész területén elérhető wifi hálózat is.

Szabadidős tevékenység a kollégiumban

Rendszeres sportolási lehetőségeket biztosítunk tanulóinknak sportpályánkon, és egy iskolai tornateremben. Rendszeresen részt veszünk a budapesti középfokú kollégiumok közti versenyeken. Pályázati forrásból uszodabérleteink is vannak.

Fontosnak tartjuk a kulturális élményeket is, ezért gyakran járunk színházba, komolyzenei előadásokra, rendszeres vendégei vagyunk a budapesti múzeumoknak.

Intézményünk kiterjedt, a tanév egészét átfogó hagyományrendszerrel rendelkezik, amely erősíti a kollégiumi közösség együvé tartozását. Ennek részei a kollégiumi kirándulás, a Gólyaavató, a Karácsonyi Est, a Kisfaludy Napok, a Sportnap és még jó néhány program.

A néhány évvel ezelőtt felújított pince, és az ott található eszközök (ping-pong asztal, csocsó, biliárd) a szórakozás, kikapcsolódás céljait szolgálják.

Közösség

Kollégiumunkban kiemelt szerepet tulajdonítunk a közösségi élet fejlesztésének. Az ember társas lény, akkor érzi jól magát, ha része egy közösségnek. Azok az emberek boldogulnak jól felnőtt korukban, akik fiatal korukban megtanulták a közösségi együttélés szabályait. A kollégium megfelelő pedagógiai környezet biztosításával elősegíti a társadalmi szerepek tanulását, a diákok önszerveződése során kialakuló közösségekben az együttélés, az együttműködés, az önkormányzó képesség, a döntés és felelősség, a konfliktuskezelés demokratikus technikáinak megismerését, gyakorlását; ezzel a kollégium hatékony támogatást nyújt a sikeres társadalmi beilleszkedéshez.

A kollégiumi közösségi élet fejlesztése, ösztönzése érdekében működtetjük a KARESZ Programot.
A kollégium nem pusztán szálláshely, hanem olyan közösség, melyet ápolni, építeni kell, s mint közösségnek szolgálnia kell tagjai testi és lelki fejlődését. A KARESZ Programban való részvétel a kollégiumban minden diák számára elvárás.

Étkezés

A kollégiumi lakhatás ingyenes, a kollégiumban csak étkezési térítési díjat kell fizetni. Ennek mértékéről a Fővárosi Közgyűlés dönt. A hétköznapokon biztosított napi háromszori étkezés díja 2022. szeptember 1-től 100% esetén 991,87 Ft, 50%-os kedvezményre való jogosultság esetén 495,94 Ft.

A gyermekek védelméről szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján 50 %-os étkezési térítési díj kedvezmény jár a szülőnek abban az esetben, ha:
            a) a gyermeke rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,
            b) a háztartásban 3 vagy több gyermek él,
            c) tartósan beteg vagy fogyatékos a gyermek.

Az étkezést az Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezet biztosítja kollégiumunkban. Az étkeztetéssel kapcsolatos tájékoztató anyag és a kitöltendő igénylőlapok megtalálhatók honlapunkon az Étkezési információk menüpontban.

Felvétel

A kollégiumba történő jelentkezés módjáról, határidejéről, feltételeiről a honlapunk „FELVÉTEL A KOLLÉGIUMBA” menüpontjában található bővebb információ.

A kollégiumunkban zajló mindennapi életből ízelítőt kaphat a kedves érdeklődő tanuló és szülő, ha megtekinti a honlapunk főoldalán elhelyezett híreket, továbbá a hírarchívumot és a feltöltött fényképeket.