HÍREK

Franz Kafka: A kastély

2023. január 25-én, szerdán színházban jártunk, Franz Kafka: A kastély című regényének színpadi átdolgozását láttuk a Vígszínházban.

Megfogadtam, hogy nem írom - magamat nagyon frappánsnak és humorosnak képzelve -, hogy a látvány kafkai volt, de ha a viccet félretesszük, az előadás valóban kafkai volt. Ha az volt az alkotók célja, hogy a látott előadás zavarba ejtő, idegesítő, félelmet keltő, nyomasztó legyen, sikerült. Ha ki akarták mozdítani a kedves nézőt a komfortzónájából, a mindennapi normális kis életéből, sikerült. Azt hiszem, aki egy Kafka regény színházi feldolgozását megtekinteni érkezett, erre számított.

Néhány nem szó szerinti idézet. A főhősnek mondják: „A maga szerepe nem vezet sehová".  A főszereplő kérdezi: „Mikor ér már véget ez a jelenet, vagy mi?"  A darab nem volt híján a színvonalas humornak sem, ami a látvánnyal együtt segített kiváltani a tervezett hatást. Számomra az épület helyett csak állványzat, és az, hogy a levél eldobása után a főhős „felszabadult", azt sugallja, hogy a kastély lehet, hogy nem is létezik, a démonok esetleg csak bennünk élnek (vannak azért valódi démonok is, covid, orosz agresszió, stb.).

Az eredeti mű, a feldolgozás, a látvány, a színészek, minden magas színvonalú volt, elolvasom majd a kritikákat is, hogy a szakértők mit írnak minderről.

Az odaút, és a visszaút a látott darabnál könnyedebbre sikerült, odafelé a 2-es villamost választottuk, hogy láthassuk a Duna túlpartján a kivilágított Gellért-hegyet, Budai várat, Mátyás-templomot, hazafelé a 4-es, 6-os villamos Jászai Mari téri megállójánál megnéztük Peter Falk szobrát a Falk Miksa utca elején, valamint a háttérben az áldozatot, egy halott mókust, amit egy időben krétával körül is rajzoltak, ahogy a Columbo felügyelő sorozatban szoktuk látni. A szobor Fekete Géza alkotása, a mókust Kolodko Mihály készítette (Google: Mihaly Kolodko gerilla szobrok).

Várjuk a következő színházi előadást!

Oláh Árpád
tanár