HÍREK

Látogatás a Holokauszt Emlékközpontban

2023. január 2-án, kollégiumunk Magyar zsidó kultúra szakkörének tanulói, és kísérőjük Schütz Edit tanárnő a magyar Holokauszt Emlékközpont tárlatvezetésén és múzeumpedagógiai foglalkozásán vehettek részt.

Az Emlékközpontba beérve egy nagyon kedves idegenvezető hölgy fogadott minket, aki végigvezetett a délutáni programunkon. A tárlatvezetéssel kezdtünk, aminek tematikus felépítése során egyre durvább, és durvább dolgokat tudhattunk meg a magyar zsidóság több évszázados múltjáról.

Nagyon érdekes volt, hogy a szakszerű idegenvezetés mellett rengeteg interaktív táblát próbálhattunk ki, és a saját gondolatainkat is beleszőhettük az eladásba. A falakon végig életvonalak futottak, és öröm az ürömben, hogy a végén is akadtak még jócskán a folyosó mentén. Legutolsó állomásként az ottani, - már jórészt műemlék - zsinagógába tekinthettünk be. Megcsodálhattuk a belsejét, és újabb érdekes dolgokat tudhattunk meg a zsidó szokásokról.

Egy rövid szünet után a múzeumpedagógiai foglalkozás következett. Mindenki kapott 1-2 portrét, és aszerint kellett csoportosítani őket, hogy szerintünk üldözők, üldözöttek, vagy embermentők voltak-e. Nagyon érdekes volt látni, hogy az ismert arcokon kívül, mint pl. Radnóti Miklós, vagy Anne Frank, kit melyik csoportba helyeztünk el a saját ítélőképességünk alapján.

Számomra az egyik legemlékezetesebb, és legmegragadóbb dolog az volt, ahogy szemtől szemben láthattuk egy Auschwitzba hurcolt ember személyes holmijait. Megdöbbentő volt látni, hogy az esetleges túlélés után mennyire a nulláról kellett újraépíteniük az életüket.

Összefoglalva egy aktív, tanulságos, és néhol eléggé megrázó délutánnak lehettünk részesei.

Fekete Noémi
szakköri tag