HÍREK

SZABAD SZEMMEL - fotókiállításon jártunk

 A KMO Előtér Galériájában néztük meg a KMO saját fotókörének "Szabad szemmel" című fotókiállítását a Kultúrkaland nevű kollégiumi szakkör résztvevőivel.

Szabad szemmel. Már ez a címadás is elgondolkodtató a mai digitális fotózás világában. A fotózásban, ma már technikailag szinte minden lehetséges. Ezért felértékelődött a kamera mögött álló ember. A technikán túlmutató, sokkal inkább képépítő és kreatív egyedi alkotó tevékenység. Ez az, ami megkülönbözteti a mi emberi alkotásainkat a mesterséges intelligencia kreált, szerkesztett képeitől, úgy érzem.

  • A fotókiállítás nagyon sokrétű, szabad asszociációkra lehetőséget adó, érdekes volt.  Ez egy kihelyezett foglalkozás volt, így közösen beszélgetünk a kiállított képek által a fotózás történetépítő lehetőségeiről, kompozíciós alaptípusairól. Az alkotói gondolkodás az, ami összeköti a képeket. A valóság egy kiválasztott, számunkra nem tapasztalt ’szeletét’, is nagyon jól átélhetjük a filmek és a fotók elbeszélő világa, narratív történetei által.
  • Az ún. aranymetszés nem csak a tradicionális festmények esetében tetten érhető, ezeket az arányrendszereket a tájfotók horizontján is felfedezhetjük.
  • Fotós kifejezés az ún. „talált kép”, ezt a fotósok az elkapott pillanat megörökítésére használják. Amikor az utca emberét, egy nem beállított egyedi pillanatban „csípjük el”. Ennek ellentétpárja a szerkesztett kép, amit a fotós előre alaposan megtervez, beállít. Itt sokszor konstruált műtermi képet láthatunk. A tárgyfotó vagy a mai reklámfotó az, ahol egy vágyott életérzést közvetít számunkra a fotó.
  • Rajtakaphattuk a ’kép a képben’ kompozíciónál a fotóst, ahogy a poharak méretét tudatosan manipulálja, az optikai csalódás, a képi illúzió csalóka.
  • A víz alatti, hullámok közt áramló színes alakoknak is egészen sajátos lüktető lendületük van. A több rétegben ún. egymásra fotózott absztrakt alkotásokkal együtt.
  • Láthattunk, hosszú expozíciós idővel készített, akár egy egész éjszakán át készülő „csillaghullás” képet is.
  • Szociofotókat: az amerikai Elvis Presley ’kult’ életérzés tovább élését, a mai Amerikában. A Keleti pályaudvar életképeitől egészen a mai Erdélyig.
  • Mikró- és makrófotókat melyeknél csak találgathattunk, egy tengerpart részletét, márványt esetleg egy növény erezetét láthatjuk.

A kollégiumba hazafelé tartva, beszélgetve, megfigyelve a közösen látott kispesti helyzeteket, mi is fotókompozíciós ötleteket ’gyűjtöttünk’. Ajánlom a kiállítást és városszerte a Budapest Fotófesztivál jobbnál-jobb mai kortárs fotókiállításait májusban. Aki teheti, nézze meg.

Dunai Edit
tanár