HÍREK

A Néprajzi Múzeumban

A Hősök tere felé utazva bizonyára sokaknak feltűnt egy, a korábban látott épületekhez még nyomokban sem hasonlító speciális homlokzat, a 2022-ben átadott Néprajzi Múzeum. A dátum kerek évforduló, 150 évvel korábban alapították a múzeumot, mely tavaly költözött új helyszínére, a Városligetbe, mi pedig május 24-én ismerkedhettünk meg kívülről és belülről a múzeum épületével.
Az intézmény történetében először költözhetett kifejezetten a Néprajzi Múzeum számára tervezett épületbe. A lendületes és modern vonalvezetésű építmény 33 000 négyzetméteren ad új otthont a gyűjteménynek. Érdekesség, hogy az épület 60%-a a térszint alatt helyezkedik el, tetején pedig zöldfelület található.
A Néprajzi Múzeum új épülete 2018-ban elnyerte az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai elismerést, a Világ legjobb közintézménye díjat az International Property Awardson.
A kiállítótér felett könyvesbolt, étterem, könyvtár, adattár, közösségimunka-helyiség, látogatóközpont, rendezvényközpont és interaktív ifjúsági múzeum teszi az intézményt a budapesti kulturális élet meghatározó helyszínévé.

Akik nem szeretnék megvárni a következő évi szervezett látogatásunkat, a földszinten már most ingyenesen megtekinthetik a Budapestet bemutató hatalmas maketteket, és a kerámiateret, amely a lépcsőzet mentén 40-40 méter hosszan csaknem 4 ezer kerámiát vonultat fel a világ minden tájáról.
Az épület koronája az üveghomlokzat, amelyen körben egy közel félmillió pixelből álló, a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből válogatott néprajzi motívumokon alapuló, raszterszerkezetű fémrács fut végig. A háló a magyar és az egyetemes kultúra szőtteseként átöleli, öltözteti az épületet.
A múzeum nem csupán műtárgyakra specializálódott, hanem kezdettől fogva törekedett a szellemi kulturális örökség, a néprajzi kutatással összefüggő anyagok gyűjtésére, megőrzésére is, említésre méltó a 4500 darabos fonográfhenger-gyűjtemény is, valamint a néprajzi tematikájú film- és videógyűjtemény, a 340 ezer darabos Fényképgyűjtemény is!
Nagy örömünkre szolgált, hogy megismerkedhettünk a múzeum egyedi épületével, a következő látogatásunk során a múzeum anyaga lesz a cél!

Oláh Árpád
tanár