HÍREK

Látogatás a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban

,,Nem a zsidóság tartotta meg a Szombatot, hanem a Szombat tartotta meg a zsidóságot” – ennek a mondásnak jártunk utána a Dohány utcai Zsinagóga melletti Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban egy májusi délutánon.

A Szombatról szóló múzeumpedagógiai foglalkozás előtt érdekes tárlatvezetésen vettünk részt a Tamid: Mindig c. állandó kiállításon. Vezetőnktől a zsidó időről, a luniszoláris naptárról, az estétől estéig tartó napokról tudtunk meg többet, de láttunk imakönyvet, kézmosót, tfilint, imasálat, hágádát, tóratekercset, hanukai menórát, móhelszéket, sárga csillagot és egy Auschwitzból küldött levelezőlapot is, ami az otthon maradtak megnyugtatására szolgált, de valójában a náci propaganda egyik kelléke volt.

A hetedik nap: Szombat foglalkozáson először az ünnepről gyűjtöttünk össze információkat a tárlatvezetés alapján, majd a hozzá tartozó tárgyakkal ismerkedtünk. A gyertyatartó, a kiddus-serleg, a kalácstakaró, a fűszertartó és a pergamenből készült Tóra kézbevétele után a hozzájuk kötődő szokásokról kaptunk tájékoztatást.

A programot a Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégium Magyar zsidó kultúra szakkör tagjai és két érdeklődő kollégista az ajándékba kapott képeslappal zárta.

Schütz Edit
szakkörvezető tanár

Budapest, 2023. 05. 18.