HÍREK

„Bringára váltva” …látogatás a Közlekedési Múzeumban

Az idei első múzeumi látogatásunk során a Közlekedési Múzeum Diesel csarnokába látogattunk 2023. október 12-én, ahol a kerékpározás múltját és jelenét bemutató „Bringára váltva” című kiállítást tekintettük meg.

A kiállítás hármas tagolású: mint találmányt, mint közlekedési-szabadidős és mint versenysporteszközt egyaránt bemutatja a kerékpárt. A bicajozás az 1817-ben fából készített futógéppel kezdődött, amelyet a gyerekek mai futóbiciklijéhez hasonlítanak.

 

Érdekes volt végigkövetni, milyen technikai újításokon keresztül alakultak ki a mai kerékpárok. A sok-sok egyéni elképzelés, próbálkozás egyrészt a gyorsabb haladást, másrészt a biztonságosabb használatot könnyítette meg. A bicikli lényege sok évtizede ugyanaz, jó vázon két kerék, szuper fék, testhezálló kormány.

A vállalkozó szelleműek felülhettek az elsőkerék-meghajtású velocipédre, igaz, csak helybenjáró módon. Nagyon érdekes az az időábra, amely a kerékpár történetének mérföldköveit (felfújható gumiabroncs, fémcsövekből készülő, ötszögű váz, lánchajtás, kontrafék, váltó) mutatja be.

A kiállítás végén a versenyekhez kifejlesztett különleges bicikliket is meg lehetett megcsodálni. A rajongók pedig gyönyörködhettek a nagy nemzetközi versenyek mezeiben, trófeáiban is.

Nyikos Katalin
kollégiumi nevelőtanár