HÍREK

„Tortatúra” hazánk nemzeti parkjaiban


A szabadban való időtöltés ötlete ugyan nem Jean-Jacques Rousseau-tól származik, de neki tulajdonítható az erre vonatkozó elidegeníthetetlen gondolat, hogy „Vissza a természethez!”. A híres-neves francia filozófus, író, zeneszerző és pedagógus a következőket mondta.

„Ennélfogva a természetbe való visszatérés jelenti azt, hogy az ember természeti folyamatok hatalma alá kerül, kívül a társadalom elnyomó kötelékeitől és a civilizáció előítéleteitől.”

Ha megfogadjuk e bölcs tanácsot, és felkeressük a hazánk kincseinek számító nemzeti parkokat, garantált, hogy testben és lélekben is gazdagodni fogunk, mert ezek az oltalom alatt álló természetvédelmi területek fizikai és szellemi épülésünket egyaránt szolgálják.

S, hogy ezt kicsit közelebb hozzuk őket mindennapi életünkbe, idei első Tortatúránk 2023. november 24-én éppen Magyarország nemzeti parkjainak bemutatását tűzte ki céljául.

A feladatra egyszemélyes vagy maximum két fős csapatok jelentkezhettek. A tíz hazai nemzeti park közül öt került kiválasztásra, bemutatásra pedig összesen négy, mert betegség miatt az egyik csapat sajnos kiesett. sad

A színvonalas kiselőadásokból - melyeket minden esetben külön erre készített fényképes-szöveges ppt-k kísértek - megtudhattuk az adott park létrejöttének körülményeit, főbb jellemzőit (elhelyezkedésüket, kiterjedésüket, adottságaikat). A tanulók életszerűen, saját személyes tapasztalataikat átadva mutatták be az Aggteleki, a Bükki, a Kiskunsági és a Hortobágyi Nemzeti Park ökológiáját: élővilágát és élőhelyeit. Természetesen a tájak, vidékek természetföldrajzi, történelmi és kulturális értékeinek, örökségének ismertetése sem maradt el. Sok érdekes, általunk nem ismert részlet is közlésre került, pl. az nemzeti park és az ott élő emberek kapcsolatainak jellemzőiről, és egymásra gyakorolt hatásairól is.

A feladatot mindenki sikeresen abszolválta, így nem volt kétséges, hogy a kiírásban meghirdetett 15 KARESZ-pont minden vállalkozó tanuló „zsebét” gazdagítani fogja. smiley

Ezúton is köszönöm az ismeretterjesztő prezentációkat a témában! Mottó: „Jövőre, veletek, ugyanitt!” – a következő, de már egy másik témát bemutató Tortatúrán.

Megyeri László, szervező tanár

További képek is megtekinthetők az alábbi fotóra kattintva