HÍREK

Ünnepekre hangoló tárlatvezetés

Róth Miksa életét és üvegművészeti munkásságát bemutató Lakásmúzeumot látogattuk meg Mikulás napját követő napon. Már az ünnepekre hangolódva, a feldíszített és behavazott belvároson át vezetett az utunk. A kollégiumból 14 kollégistával indultunk a múzeumlátogatásra. Az Alkotó idő szakköröseihez ezen a programon csatlakoztak a Magyar zsidó kultúra érdeklődő szakkörösei is négyen, Schütz Edit tanárnő kíséretében. A művészet és általa kulturális örökségünk megismerése mindkét szakkörnek témja. A művész egykori villája, szépen felújított műemléképület. A Lakásmúzeum sajátossága, hogy olyan érzésünk lehet, mintha vendégségben lennénk a korabeli polgári lakásban Róthéknál.

Róth Miksa életében a huszadik század egyik legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt. Közös alkotási voltak a korszak kiemelkedő művészeivel: Rippl-Rónai Józseffel, Székely Bertalannal a Gödöllői művésztelep tagjaival egyaránt.

Talán egyik legismertebb munkája az, hogy ő festette a budapesti Országház folyosóinak és lépcsőházának impozáns üvegablakait. A zenebarátok láthatják a Zeneakadémián is az üvegablakait, mozaikokat. Szerteágazó tehetségét mutatja, hogy a Budai Várban található Magyar Nemzeti Levéltár falfestményeit, díszítő festését, sőt a berendezést, a fából készült faragott bútorokat és a korabeli világítást, a rézlámpákat is az ő tervei alapján készítették. A Szervita téren ma is látható az (egykori Török Bankház homlokzatán) Budapest legnagyobb köztéri mozaikja.

A századforduló világkiállításain sorra ő nyerte el az üvegfestészeti aranyérmeket. Munkáját kiemelkedő művészi szintre emelte, kezdeti stílusára a historizmus volt jellemző, fő alkotásait a szecesszió, később az új irányzatokat követve az art deco jellemezte. Üvegfestménye díszíti a holland királynő palotáját Hágában, Mexico Cityben pedig a Nemzeti Színházat, ahová hatalmas üvegkupolát készített.

Róth azonban nem csak üvegfestő volt, hanem mozaik-művész is. A modern mozaik-technika talán legnagyobb megújítójaként tarthatjuk számon. Itthon a Szent István Bazilikába készített mozaikokat. Kísérletező művész volt, folyamatosan újító hatású technikákkal kísérletezett a munkáin. Ő használta először a híres francia lámpáiról ismert Tiffany féle „márványos” üveg technikát, mint a „Pax” című alkotásán láthattuk. A hazai legismertebb kerámia, a Zsolnay speciális eozin mázait is használta korszakalkotó mozaikjain, mint a „Életfás” és „Tulipános” mozaikok, vagy a bizánci Mária ábrázolásokat idéző aranylemezekkel díszített mozaikjain. Üvegablakain irizáló, opálosan áttetsző, szinte fénylő színeket használt. Az Emlékházban láthattuk a Párizsi Világkiállításon díjazott híres „Felkelő nap” című mozaikját is.

Az építészethez kapcsolódó alkotásainak többsége, olyan helyeken található, amit nem könnyű látogatóként megnézni. Külföldre kell utazni értük, Marosvásárhelyre, Szabadkára, Pozsonyba, Kolozsvárba. Művei Budapesten villákban, középületekben vagy a Gresham palotában láthatók, ami ma impozáns szálloda. A Fiume úti temető árkádsorának mozaikjai is az ő munkái.

A Róth Emlékházban az eredeti függönyök, korabeli faragott bútorok, a polgári berendezésű ebédlő, mind-mind időutazásra hívnak. A művész itt élt és alkotott családjával, és itt a polgári ház udvarán működtette a üvegműves céhét. Évente több mint 100 megrendelést teljesített alkotótársaival. Sikeres vállalkozónak mondanánk ma. Izgalmas és sikeres élete volt, de a történelem viharai őt és családját sem kímélték meg. Már nagyapja és apja is űvegműves volt. Mondhatjuk, több generációs művész családból származott. A családja zsidó vallású volt, de felesége családjára tekintettel ő kikeresztelkedett. Megtudhattuk a tárlatvezetésen, hogy a múzeum létrejötte Róth három gyermekének és gondoskodó feleségének köszönhető. Róth Miksa a második világháború végén halt meg. A művész halálát követően, nagy nehézségek árán tudták csak megőrizni az életművét. Államosították a szép polgári lakásukat. A család évtizedeken át a saját villájukon belül csupán egyetlen egy szobát használhatott. Ebben az egy szobában őrizték meg az örökösök a múzeum anyagát, hogy azt ma megcsodálhassuk.

A múzeumpedagógiai foglalkozás tanulságos volt. Nem csak a művészt és az értékes alkotásokat, de egy letűnt kort, a polgári szecessziós Budapestet valamint értékes és megrázó emberi sorsokat is megismerhettek a kollégistáink. Hazafelé, múzeumi élményekkel telve egy kis kitérőt tettünk, a különböző kultúrák ünnepre készülődésének megismeréséhez kapcsolódva. A Nyugati Pályaudvarnál a Hanuka első napjának gyertyagyújtási ünnepségét is láthatták az érdeklődő diákok.

Dunai Edit
művészettörténet- és rajztanár,
kollégiumi nevelőtanár

További fotók is megtekinthetők az alábbi képre kattintva