HÍREK

Látás mozgásban

Az Alkotó-idő szakköröseivel és az érdeklődő kollégistákkal interaktív foglalkozáson vehettünk részt a Deák 17 Galériában 2024. február 15-én. A kiállítás fényképein, videómunkáin keresztül olyan fogalmak kerülnek terítékre, mint kompozíció, faktúra, streetfotó vagy az aranymetszés. A legújabb mesterséges intelligenciával előállított képektől a fotótörténeti érdekességek megismerésén át, a régi fényképezőgépek gyakorlati kipróbálásáig tartalmas múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettünk részt.

A kiállításon szereplő fotók, mozgóképek, installációk középpontjában a látás és a fotók történetisége által „megidézett” világ áll. A címben szereplő „látás mozgásban” Moholy Nagy László könyvét idézi, a könyv „látásmódja” ma is meghatározó. A Bauhaus és az avantgárd nagy hatású magyar művésze nemzetközileg is egyik legismertebb fotóművészünk. A kiállított diákmunkák kísérletező jellegűek, körüljárják a streetfotó, a fotós tükörkép témáját, érdekes fotótechnikai játékokat, és kompozíciós lehetőségeket láthattunk. A kiállított alkotások kísérletező gondolkodásúak.

A foglalkozás témái voltak:

  • A mesterséges intelligenciával készített fotóknál érdekes eldöntendő kérdések, a szerzői jogok.
  • Ez ma még vitatott kérdés, ki is ilyenkor az alkotó? Az alkotás fogalma, egészen új perspektívába kerülhet a technikai újítások által.
  • Hogyan készül a fotogram? Amikor ott jártunk, éppen fotogram technikával a napfény által készültek direkt eljárással képek. Maga a fotogram elnevezés is Moholy Nagytól ered, aki kb. 100 évvel ezelőtt Berlinben ismerkedett meg az akkor újszerű a technikával. Ezek a fénylenyomatok összekötik a festészetet a fényképezést, de az avangard filmekben is szívesen használták a technikát.
  • Mi a cianotípia? Láthattunk példákat a különleges kék színű, cianotípia technikájára, ami a tárgyak körvonalát jeleníti meg a fotópapíron a közvetlen fény formálás által. A cián tartalmú, fényérzékeny lapon a napfény által, rajzolódnak ki a kísérletező jellegű fotók.
  • A régi fényképezőgépekkel készített kiállított fotókat is láthattunk. Olyan régi fényképezőgépeket nézhettünk meg, amit a nagyszülők generációja használt. Szó volt a film befűzésről, a fotónegatívok sérülékenységéről, a diára készült képek részletgazdag képi lehetőségeiről.
  • Hogyan ragadható meg a mozgás, egyetlen pillanat a képkockán? Erre láthattunk példát a streetfotók világán át. Az interaktív foglalkozáson ilyen és hasonló érdekességek kerültek „terítékre”.
  •  A polaroid fényképezést is kipróbálhatták a vállalkozó kollégistáink. Ebből mutatunk is ízelítőt a cikkhez csatolt csoportképeken. A polaroidnál izgalmas megélni az „elkapott pillanat” technikáját amikor a fényérzékeny fehér lapon, pillanatokon belül, a szemünk láttára válik láthatóvá a mi kis csapatunk.

A kollégistáink csoportonként kreatív feladatot kaptak, CD borítót és saját plakátot készítettek, tableten digitálisan szerkeszettek át saját kreatív képeket. A mobiltelefonnal is lehet másként fotózni, ezt is kipróbálhattuk, zsebtükörrel a galéria terét tükröző fotókompozíciót készített Noémi.

Dunai Edit
tanár

Az alábbi fotóra kattintva megosztunk néhány hangulatképet a foglalkozásról.