HÍREK

Ármány és szerelem

Vígszínházi bérletünk következő alkalmával Friedrich Schiller: Ármány és szerelem c. tragédiáját tekintettük meg 2024. március 20-án.

A mű 6 évvel a francia forradalom kitörése előtt íródott, először fogalmazódik meg benne a társadalmi különbségek ellenére a szerelem létjogosultságának érzése. Az érzelem tragikusan végződik, de a mű magabiztosan állítja az érzések egyenjogúságát, ami később más területen is fontos lesz. A kispolgári és az udvari környezet szembetűnő különbsége, az utóbbi aljas romlottságának ábrázolása előrevetítette a társadalmi változások lehetőségét, Szerb Antal szerint a mű vádirat a rokokó világ árnyoldala ellen.

A darabot David Doiasvili rendezte, aki nem először dolgozik magyar színházban. A grúz rendező szerint ,,Olyan világban élünk, ahol felbolydult minden, korábban egyértelmű fogalmaink összezavarodtak. Háborúk és kataklizmák vesznek körül minket, mi pedig úgy éljük az életünket, mintha nem tudnánk, nem akarnánk minderről tudomást venni. Szerelmek és intrikák, ármánykodás és szenvedély – de tudjuk-e még, hol a határ a képzeletünk és a valóság között? Gyakran szerelemnek hisszük az ármányt, és ármánynak a szerelmet – de ki tudunk-e törni az ördögi körből?”

A rendezés él a vizuális és technikai lehetőségek széles tárházával: a fények és a színek változásával, a videotechnika segítségével eddig nem használt terek is a színpadi előadás részei lettek.

Az előadás sokrétűen értelmezhető, a hosszú játékidő ellenére lekötötte a kollégistákat, tetszett nekik a darab. A közönség más tagjai nem voltak ilyen türelmesek és érdeklődőek.

Schütz Edit