HÍREK

Titkos kertek - Tanévzáró kirándulás

Tizenöt fő kollégistával indultunk a kollégiumból május végi utolsó tanévzáró kirándulásunkra. Az Imagine Budapest szervezésében vehettünk részt a „Titkos kertek” elnevezésű városi sétán.A séta helyszínei változatosak voltak a belvárosban. A kertek a megszelídített természet darabjai. Folyton változóak, minden évszakban megújulnak, új arcukat mutatják. Nagyon változatosak lehetnek attól függően, hogy egy jól megtervezett francia kertről vagy egy burjánzó angol kertről, vagy modern tájépítészetről beszélünk.

A Ferenciek tere mögött megbújó régi századfordulós bérpalotáktól a Palotanegyeden át a Kálvin tér környékén található belső kertekig vezetett az utunk. A korabeli történelmi városfal mentén sétáltunk.

A sétánk során rengeteg botanikai érdekességet megismerhettünk a szilfák történetétől a ginko biloba ősi fatípusától, a páfrányokon és eperfákon át a selyemhernyók meghonosításának történetéig. Hallhattunk a tradicionális kertek tervezéséről, a főúri francia és angol kertek kialakításának tradícióiról.

A Károlyi-kert Budapest történeti kertje. Irodalmi Múzeum és a Nemzeti Múzeum kertjét is történelmi érdekességekkel fűszerezve ismerhettük meg. Egykor a Károlyi család tulajdonaként magán kastélykert volt. Ma egy körbekerített, francia stílusú, a városban egyedülálló méretű és hangulatú szabadon látogatható kert. Fővárosunk reformkori építészetének jelentős emléke a Károlyi palota. Régi estélyek helyszíne ez, ahol Liszt Ferenc is zongorázott, a korabeli Pest egyik híres társasági központja volt. 1848/49-ben szomorú események helyszíne volt, itt fogták el Batthyány Lajost. A szabadságharcot követő megtorlás idején Jellasics, majd Haynau is itt alakította ki hadiszállását.

A kerttörténetben az egyházi kertek nagyon fontos szerepet játszottak. A kolostorkertek voltak az első olyan kertek, amelyeket már nem mezőgazdasági céllal hoztak létre. Jellemzően gyógynövényekkel, levendulatermesztéssel és gyógyítással foglalkoztak a szerzetesek.

A Központi Szeminárium épülete a csendes kolostorkerttel a nyüzsgő főváros közepén érdekes meditatív kert. A kert hangulatát meghatározza a falakat beborító vadszőlő és a kert közepén található díszkút a tetején látható Mária ábrázolással és a szerzetesek szobraival. Az ezerhatszázas években kezdték el kiépítését. A mai épület főként barokk stílusú, korabeli freskók díszítik. Az itt ültetett növények jelképrendszere a Bibliához és az édenkerthez kötődik: Mária kultuszhoz kapcsolható a liliom, és a rózsa, a tölgyfa pedig az erős hit jelképe. Zárt papi kerengő fogja közre, amit a római kori villák átriumainak mintái alapján alakítottak ki.

A Paloma házat Wagner János építész a XIX. század végén építette fel. A belvárosi bérpalotát családja és öt gyermeke számára építette. Paloma néven előbb elegáns áruházként működött, majd 2014 óta pedig magyar dizájn boltoknak ad helyet Paloma Artspace néven. A művészudvarnak is becézett házban fiatal művészek nyitották meg kortárs divat- és design showroom üzleteiket.

A séta végén kellemesen elfáradtunk. Az utolsó helyszínünk egy Ráday utcai étterem belső zöld udvarán álló szoborhoz vezetett, itt mindenkit egy pohár finom limonádé várt. Megtudhattuk, hogy régen a Kálvin téren állt a szökőkút, ennek épen maradt részletét láthatjuk.

Nem csak a kerteket ismerhettük meg, talán kicsit időutazás is volt, kiszakadhattunk a nagyvárosi forgatagból, átélhettük a korabeli Pest hangulatát is.

Dunai Edit