HÍREK

„Roma Victor!” – „Ave Aquincum!”

Amikor a címbéli mondatot („Róma győztes!”) Russel Crowe új-zélandi színész a Gladiator c. történelmi kalandfilmben - Maximus, „A Hispán” szerepében - beleüvöltötte a Barbaricum valamelyik sötét erdejébe, miután a csatában legyőzte a germán markomannokat, újra előbányásztam régi ókori jegyzeteimet, és beazonosítottam ezt a bizonyos ütközetet. Ami, ha Marcus Aurelius császár krónikásának, Cassius Dio-nak hinni lehet, a felvidéki Trencsén (akkori latin nevén: Laugaricio) közelében történt, valamikor a II. markomann háború (Kr. u. 177-180) idején…

És, hogy mi köze ennek a kollégiumhoz?

Csupán csak annyi, hogy Marcus Aurelius római császár (uralkodott: 161-180) abból az Aquincumból indította hadjáratait a germánok, jazigok és szarmaták ellen, aminek romjait és emlékeit május 22-én kerestünk fel a kisfaludysokkal azzal a céllal, hogy jobban megismerjük egy egykor volt, eltűnt, majd ismét felszínre került világ emlékeit. Ehhez segítséget is kaptunk a múzeum régészétől, aki készségesen vezetett végig minket először a romkerten, részletesen elmagyarázva az egykor volt épületek funkcióit, s a benne élő, dolgozó római polgárok és katonák életét.

A romkert, Magyarország egyik legnagyobb területű római régészeti parkja az i. sz. 2-3 századi Aquincum polgárvárosának mintegy negyedét mutatja be, köztük a városközpont legjellemzőbb középületeit valamint számos magánházat.

A kőlapokkal burkolt utcák, az épületek kiásott és konzervált alapfalai nyomán a látogató képet alkothat a római városépítészet jellegzetességeiről, az egykori római polgárváros szerkezetéről, fontosabb középületeinek – mint a fórum, a basilica (törvényhozás háza), a közfürdő vagy egyes szentélyek – méreteiről, elhelyezkedéséről. Jól láthatók az i. sz. első évszázadokban korszerűnek számító padlófűtés, a vízvezetékek, a csatornarendszer maradványai. Külön kis védőépületben egy polgárház rekonstruált fürdője is megtekinthető. A polgárvárosnak eddig kb. a harmada került felszínre, egyes részeit már feltárták, de még nem látogathatók.

A romkert megtekintését követően az úgynevezett „Festőházat” kerestük fel. Az egykori római lakóépület rekonstrukcióját hiteles, eredeti helyén állították fel. Az ásatások során a ház helyiségeiből magas művészi színvonalat képviselő falfestmények, valamint festékmaradványokat tartalmazó tégelyek kerültek elő, innen kapta nevét a ház. A hosszúház típusú épület hét helyiségből áll, északon és délen egy-egy tornác csatlakozik hozzá. Belsejét a korabeli funkciónak megfelelően rekonstruálták, így megtalálhatók benne az átjáró, a lakószoba, a háló, az átrium, a fogadó szoba (tablinum), az étkező (triclinium), illetve a konyha-raktár.

A szakszerű idegenvezetés itt ugyan véget ért, de nekünk maradt még elég időnk, hogy felkeressük a főépületben lévő,  „A római sas árnyékában – katonaélet az aquincumi limes mentén” elnevezésű új állandó kiállítást is.

A múzeum épületébe belépve, majd az alagsorba ereszkedve, az erről szóló kiállítást tekintettük meg, ahol a bátrabbak a római fegyverek korhű másolatait is „kipróbálhatták”.

Aquincum (ma: Óbuda) a Római Birodalom határvárosa volt mintegy 400 éven keresztül. Ebből adódott kiemelkedő katonai szerepe a pannoniai tartományok védelmében. A mai Budapest területén több katonai tábor (köztük egy közel 6000 főt számláló nehézfegyverzetű gyalogos egységet befogadó legiós tábor) tanúsítja a kor legütőképesebb hadseregének jelenlétét.

A kiállítás a fegyverleletek, a katonai ruházati elemek és a katonaság békeidőben végzett tevékenységének bemutatása mellett olyan emlékeket is közkinccsé tesz, amelyek eddig a látogató nagyközönség előtt ismeretlenek voltak. Ilyen például, és először kerül kiállításra egy több töredékből összeállított római páncéling is. Akik pedig békésebb, művészibb élményekre vágynak, azok bizonyosan elgyönyörködnek majd az aquincumi legiotáborban feltárt Mithras-szentély közel 2000 éves színes falfestményében, amelyet a szentély hangulatát idéző enteriőrben helyeztünk el a feltárás során lelt oltárkövekkel együtt.

A látogatók egy nyüzsgő legiotábor főutcájának kellős közepére cseppenve korhűen berendezett enteriőrökbe is bepillanthatnak, sőt, a VR tartalomnak köszönhetően egy katonai barakkban, fürdőben, vagy éppen római szentélyben találhatják magukat, a kihelyezett hangpanel segítségével pedig ókori dallamokkal telik meg a kiállítótér. A forgatagban is érdemes figyelni a kis sas figurát, akinek útját követve az Aquincumban állomásozó katonák mindennapjairól és életútjáról tudhatnak meg érdekességeket.

Aquincum hatalmas terület, és még rengeteg látnivaló van, amit több tematikus, múzeumpedagógiai foglalkozáson tudnak nekünk bemutatni a szakemberek, de nekünk most ennyi időn jutott a dicső Rómára, és a „Sas” szárnyán repültünk vissza a mi alma materünkbe, a Kisfaludy Kollégiumba.

Megyeri László
nevelőtanár