HÍREK

AZ ÉSZGSZ TÁJÉKOZTATÓJA A SZEPTEMBERI ÉTKEZÉSI DÍJ BEFIZETÉSÉRŐL

Az ÉSZGSZ teljes egészében áttért a 2023/2024-es tanévben a MultiSchool online rendelési felületen történő étkezés rendelés, befizetés, kezelés rendszerére.

Ezzel párhuzamosan készpénzes befizetési lehetőséget továbbra is biztosít székhelyén azoknak, akik nem tudják, vagy nem akarják használni az online rendelést, vagy nem tudnak, nem akarnak bankkártyával fizetni.

A 2024/2025-ös tanévkezdéskor a kollégiumi beköltözők számára sem biztosít helyszíni készpénzes befizetést, erre kizárólag az ÉSZGSZ székhelyén van lehetőség.

A befizetést, rendelést azzal kívánják segíteni, hogy a kollégiumi igénybe vevők részére kizárólag szeptember havi étkezés igénybe vételére a szokásos hónap 5-25. napja közötti program nyitvatartását augusztus hónapban kivételesen 05-28. napok közötti időszakra kitolják.

Bővebben...

„Roma Victor!” – „Ave Aquincum!”

Amikor a címbéli mondatot („Róma győztes!”) Russel Crowe új-zélandi színész a Gladiator c. történelmi kalandfilmben - Maximus, „A Hispán” szerepében - beleüvöltötte a Barbaricum valamelyik sötét erdejébe, miután a csatában legyőzte a germán markomannokat, újra előbányásztam régi ókori jegyzeteimet, és beazonosítottam ezt a bizonyos ütközetet. Ami, ha Marcus Aurelius császár krónikásának, Cassius Dio-nak hinni lehet, a felvidéki Trencsén (akkori latin nevén: Laugaricio) közelében történt, valamikor a II. markomann háború (Kr. u. 177-180) idején…

És, hogy mi köze ennek a kollégiumhoz?

Bővebben...

Művészi tájak és városi kertek

A kollégium első emeleti lépcsőfordulójában található év végi kiállításunk címe: Művészi tájak és városi kertek. Újra felidézhetjük a kollégiumi programjainkon, a városi kertlátogatáson készült fotóinkat. Láthatjuk diákunk, Sinka Dávid tájfotóit, akinek a hazánkban különlegesnek számító sarki fényjelenséget sikerült fotóin megörökítenie. A tájkép művészeti témájához képekkel kapcsolódva tanárként és festőművészként én is kiállítottam két olajfestményemet a rögtönzött tárlatunkon.

A városépítészeti szempontból tudatosan kialakított városi kertek a 21. században még inkább előtérbe kerültek, urbánus életünk kikapcsolódást segítő „oázisai” ezek. A tágabb értelemben az életünket „körülölelő” természeti tájak megjelenítése épp úgy megjelenik a művészetben is, legyen az festészet, fotó vagy tájépítészet. Mindennapi életünk színterei a kertek, szerencsések vagyunk, mert a mi kollégiumi életterünk is gazdagabb a kollégiumi kertünk által.

Bővebben...

Titkos kertek - Tanévzáró kirándulás

Tizenöt fő kollégistával indultunk a kollégiumból május végi utolsó tanévzáró kirándulásunkra. Az Imagine Budapest szervezésében vehettünk részt a „Titkos kertek” elnevezésű városi sétán.A séta helyszínei változatosak voltak a belvárosban. A kertek a megszelídített természet darabjai. Folyton változóak, minden évszakban megújulnak, új arcukat mutatják. Nagyon változatosak lehetnek attól függően, hogy egy jól megtervezett francia kertről vagy egy burjánzó angol kertről, vagy modern tájépítészetről beszélünk.

A Ferenciek tere mögött megbújó régi századfordulós bérpalotáktól a Palotanegyeden át a Kálvin tér környékén található belső kertekig vezetett az utunk. A korabeli történelmi városfal mentén sétáltunk.

Bővebben...

„A tea útja” - Távoli kultúrák és keleti kert megismerése


Május 15-én 15 tanulóval, az Alkotó idő szakkör tagjaival és más érdeklődő kollégistákkal ellátogattunk a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumba. Idei szakköri témánkhoz kapcsoltan „városi kalandorként” kevésbé ismert kulturális érdekességek megismerése volt a célunk. Az Andrássy úti villában található múzeumot 1919-ben alapította a világutazó, műgyűjtő és mecénás Hopp Ferenc. Alapítása óta ez Magyarország egyetlen keleti kultúrákkal foglalkozó gyűjteménye és múzeuma, így egy igazi érdekesség. A múzeumkertben fogyaszthattuk el a vendégköszöntő, kínai tradicionális Oolong teánkat. A múzeum keleti kertje maga is egy műalkotás, a bambuszokkal, a ginko biloba fákkal és virágokkal. Tradicionális keleti szobrokkal díszített, szerencsét hozó „Hold kapu” alatt sétálhattunk át. A kapu őrzői a kínai kultúrából jól ismert oroszlán szobrok, érdekességük a szájukba faragott és körbe forgó kőgömbök.

Bővebben...

Foci, kosárlabda és röplabda a Sportnapon

A 2024 májusi Sportnapon menetrend szerinti jó idő fogadott minket Kispest központi játszóterének műfüves pályáján. A sorsolás útján összeállított csapatok először labdarúgás terén mérték össze a tudásukat és a lelkesedésüket, de az elért eredmény még nem döntött el mindent. Visszatértünk a kollégiumba, az ott ránk váró csoki és üdítő elfogyasztása, valamint rövid pihenő után kezdetét vették a kosármeccsek, itt is körmérkőzések formájában.

Az ebédszünet utánra maradt a nap utolsó sportága, a röplabda, direkt csapatainkra szabott szabályokkal: 25 pontig játszottak a hat fős csapatok, 15 pontnál térfelet cseréltek, minimum két ponttal kellett nyerni.

Bővebben...

Művészparcellák

2024. május 2-án múzeumpedagógiai programsorozatunk részeként meglátogattuk a Fiumei Úti Sírkertet, ahol vezetéssel a Művészparcellákat tekintettük meg.

A temetőt 1847-ben hozták létre, a hely a XIX. század végére vált Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé. Itt található a többi között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma, utóbbi Magyarország legnagyobb síremléke. A magyar történelem és kultúra kiemelkedő alakjai nyugszanak itt, ahol a síremlékek fontos szobrászok alkotásai, és gazdag növény- és állatvilág jelent megnyugvást a látogatónak.

Bővebben...

Végzősbúcsúztató 2024

Az idei év különleges volt a végzősbúcsúztató szempontjából. Összesen két diákunk válik hivatalosan „éretté” június végére, és kezdi meg életének új korszakát.

Nekünk, mégis ugyanolyan fontos volt, hogy megélhessék, megélhessük közösen ugyanazokat az élményeket, mint a korábbi évek helyi ballagói.

Most is elkészült a vezetés és a DÖK közreműködésével a visszatekintést, nosztalgiázást szolgáló – joggal népszerű és kíváncsian várt – 4 év emlékeit felidéző zenés vetítés. Dunai Edit tanárnő bemutatta az általa készített nagyszerű tablót.
Igazgató úr és jómagam már jóideje azon ügyeskedtünk, hogy megteljen a saját készítésű tarisznya a többlettartalommal felruházott ajándékokkal, az életkezdés néhány varázslatos eszközével. Így a két ifjú nyugodtan útra kelhet, hiszen megkapták személyes kulcsukat a jövőhöz, az esetleges eltévedéskor a helyes irány ismételt megtalálását nagyban segítő iránytűt, és a nehéz helyzetekben előnyt jelentő nyugalmat jelképező 4K-s hűtőmágnest.

Bővebben...

Kiállítás a lépcsőfordulón

Megszokott kiállítóhelyünkön, azaz a kollégium földszinti és első emelet közt elhelyezkedő lépcsőfordulójában kiállítás nyílt Schütz Edit tanárnő jóvoltából.

A kiállítás témája: "Az első magyar nők". 

Első körben 2024 februárjában kerültek ki a vitrinbe információk olyan jelentős személyekről, mint Árpádházi Szent Erzsébet, Anjou Mária, Bezerédj Amália, vagy Kisfaludy Atala. A kiállítóhely ezt követően átadta helyét az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc témájának, április végén pedig újra visszakanyarodtunk a híres magyar nőkhöz. A tárlat ezúttal többek közt Veres Pálné, Torma Zsófia és Hugonnai Vilma szerepét és munkásságát mutatja be.

Bővebben...